Potpisan ugovor o prodaji dela imovine FAM-a kompaniji Valvoline

25.02.2019.

Predstavnici kruševačke Fabrike maziva i kompanije Valvoline potpisali su ugovor o prodaji imovine za devet i po miliona evra, a tom događaju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ugovor je rezultat dugotrajnog, temeljnog i sveobuhvatnog procesa pronalaženja najboljeg rešenja za nastavak poslovanja ugledne domaće proizvodne kompanije kakva je FAM. Kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije i ovaj ugovor pronađen je optimalan model koji pokazuje da su primeri drugačije privatizacije mogući kroz pravo partnerstvo, u ovom slučaju sa kompanijom Valvoline", rekla je pred potpisivanje ugovora generalna direktorka Fabrike maziva Jelica Đurović Petronijević.

Na ovaj način, dodala je, završen je proces u kome su se prepoznali dugogodišnje iskustvo u proizvodnji maziva domaće kompanije i savremeni način poslovanja u svetskim razmerama poznatog proizvođača iz iste oblasti.

"Očekujemo da će Valvoline pored imovine, operativnog biznisa, tržišne pozicije i određenog broja zaposlenih, preuzeti i lidersku poziciju koju FAM ima u Srbiji i regionu kao i da će taj biznis unaprediti, poboljšati, investirati u nove projekte i otvoriti nova radna mesta", rekla je ona.

Generalna direktorka FAM-a je kazala da je imovina Fabrike maziva prodata za devet i po miliona evra, da Valvoline nastavlja da radi pod Famovim brendom, te da je ta kompanija najavila da će preuzeti makar sto, od sadašnjih 218 radnika, a da poslovodstvo očekuje da će broj radnika koji će kod novog poslodavca biti zaposlen biti i veći.

Deo dugovanja FAM-a, nastalih u vreme prethodne privatizacije, kako je kazala, biće namiren iz ove prodaje.

Potpredsednik kompanije Valvoline Diego Brodoni, koji je u ime te kompanije potpisao ugovor, kazao je da je ovo veliki korak za tu firmu, za Kruševac i ljude u FAM-u, zahvalivši se Vladi na saradnji, ali i na brizi koju je pokazala za zaposlene.

"Investiraćemo ovde, ovo je samo prvi korak, zadržaćemo FAM brend. Napravićemo kombinaciju Valvolinove snage i ovdašnjeg nasleđa, zajedno ćemo rasti i bićemo lideri u regionu", kazao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je kompaniji Valvoline dug ostanak u Srbiji kazavši da dolazak te kompanije znači zagarantovano tržište i investicije.

"Mučili smo se, pomagali FAM i nakon užasno teških godina 2013, 2014, i 2015. godine, mnogo smo uložili energije, napora, rada, truda. Videćemo još kako da nađemo rešenje za 105 ljudi za koje trenutno ne postoji rešenje, ne samo kroz socijalni program, već da vidimo šta je to još što možemo da sačuvamo od proizvodnje", kazao je on.